Приложението на светлина в медицинската практика нарастна значително през последните години. Днес съществуват много апаратури, които излъчват светлина с различна дължина на вълната, като техните показания непрекъснато се увеличават.

 

Използването на лазерните апарати в медицината е започнало през 60-те години на миналия век в областта на хирургията. През следващите десетилетия лазерните технологии се развиват в голяма степен, като се използват за повлияване на редица промени и проблеми по кожата – слънчева увреда, премахване на нежелано окосмяване и лечение на псориазис и акне.
 

В началото на 90-те години на миналия век лазерите станаха високотехнолгичния еквивалент на дермабразиото или дълбоките химични пилинги за т. нар. „рисърфисинг” (премахване на горния слой на кожата).


 

Досега в естетичната медицина се използваха два типа лазери – аблативни и неаблативни.При т.нар аблативни или „рисърфисинг” лазери се насочва силен сноп от лазерна енергия към повърхността на кожата. Тази енергия загрява водата в повърхностните слоеве на кожата, следствие на което и водата и горните слоеве на кожата се „изпаряват”. При всеки пореден пас (преминаване) на лазера върху кожата се премахват горните слоеве на кожата по изключително прецизен начин и на контролирана дълбочина. Следва период на възстановяване, при което се произвежда и нов колаген. Това довежда до подобрение състоянието на увредената от слънцето кожа или на белезине от акне. След такава процедура кожата е значително по-здрава, гладка и стегната. При тази аблативна процедура значително се редуцират линиите и бръчките по лицето, заглажда се релефа на кожата. Неин недостатък е дългия период на възстановяване (понякога месеци) и по-висок риск от странични реакции. В момента има два типа аблативни лазери – Ербиум:YAG и CO2 лазери.

 

Неаблативните лазери се прилагат за фотоподмладяване на кожата.Тези апарати имат по-ниска енергия от аблативните лазери и при тях се атакува средния слой на кожата – дермата без да се изгаря епидермиса  (горният слой на кожата). Така значително се намалява възстановителния период и е по-малък рискът от странични реакции. Установено е, че енергията отделена от лазера се превръща в топлина в дермата, при което се активира производството на нов колаген. Като резултат се редуцират по-фините линии и бръчки, премахват се капиляри и определени пигментни лезии. Недостатък на неаблативните лазери е, че водят до по-слаб ефект и се изискват повече процедури.

 

От година, място в естетичната медицина намериха трета група лазерни апарати, работещи на принципа т. нар. фракционирана технология. Фракционираната фототермолиза или фракционираният лазерен рисърфисинг е техника, при която се атакуват отделни зони от кожата и се получават хиляди миниатюрни ранички под формата на колонки, наречени „микроскопични термални зони”. Представете си дигитална снимка, съставена от множество пиксели един до друг. Всяка такава колонка е заобиколена от здрава и незасегната от лазера област. Това позволява на кожата да се възстанови много бързо дори при обработване на по-големи повърхности. Тази нова и революционна технология дава възможност да се постигнат резултати сходни с тези при аблативния лазерен рисърфисинг, но без дългия период на възстановяване и риск от странични реакции. Вече и в България може да бъде извършена такава процедура. Един от най-усъвършенстваните лазерни апарати е MCL30 DermablateSuperfractional лазер на немската фирма Asclepion (може да го откриете в Дерматологичен център „Дерма Вита” – д-р Катя Паскова).

 

Благодарение на тази иновационна технология  успешно се въздейства върху редица промени и проблеми по кожата, като:
  • бръчки по лицето и около очите
  • възрастови изменения по кожата и кожа увредена от слънцето
  • пигментни лезии
  • белези от акне
  • подобряване еластичността, текстурата и тургора на кожата
  •  
За получаване на оптимални резултати обикновено са нужни 1-3 процедури през около 3-4 седмичен интервал. Броят на необходимите процедури за вас ще уточните по време на консултация със специалист. Резултатите от лазерната обработка са непосредствени и прогресиращи, като оптимално подобрение се наблюдава след 2-3 месеца. Тъй като при тази методика не се третира цялата кожа, а остават незасегнати участъци, процедурата е подходяща и за по-деликатни области като шия, деколте и ръце. Третирането на цяло лице отнема обикновено 20-25 минути. По принцип се приема много добре от пациентите. По време на процедурата се усеща парене, което преминава за 2-3 часа след това. Прилича на слънчево изгаряне и създава минимален дискомфорт. При необходимост се поставя упойка. Кожата ще бъде леко розово-червена за около 5-7 дни, като това е признак, че тя се възстановява в дълбочина. Понякога има лек оток, който преминава за 2-3 дни. В деня на процедурата не трябва да се мие лицето. Изписват се епителизиращи кремове, които трябва да мажете по установения от вашия лекар ред и последователност.
 

Можете да поставите грим или да се бръснете скоро след лазерното третиране. Някои пациенти могат да се завърнат към ежедневните си занимания в същия ден на процедурата. При други се изисква повече време в зависимост от дълбочината на третиране и състоянието на кожата.

 

Процесът на възстановяване на кожата включва:

  • потъмняване на кожата – вашата кожа ще има бронзово-кафеникав оттенък, който персистира от 3 до 14 дни, като това зависи от дълбочината на лазерната обработка.
  • залющване – вашата кожа ще се лющи интензивно, тъй като новообразуваната кожа замества тази, която е изгорена. Използването на хидратанти ще го направи по-малко забележимо.
  • слънчева защита – от изключителна важност е да използвате слънцезащитни продукти, както по време на оздравителната фаза, така и месеци след това. Вашият слънцезащитен крем трябва да има минимум SPF30.
  •  
При такава лазерна терапия в редки случаи може да се наблюдават хипер- или хипопигментация (промяна в цвета на кожата, която обикновено е преходна), алергични реакции в резултат от използване на някои медикаменти и кремове. Образуването на белези е с изключителна рядкост.
 

Фракционираната лазерна система може да се комбинира без никакъв проблем с ботулинов токсин, хиалуронова киселина, IPL и лазерни техники. Благодарение на тази уникална и съвременна Microspot фракционирана лазерна технология ще получите по-млада, гладка и стегната кожа.